Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО каза откъде е тръгнал коронавирусът

14 февруари 2021, 18:50 часа • 5898 прочитания

Коронавирусът най-вероятно първоначално да се е разпространил в Южен Китай и Югоизточна Азия с помощта на прилепи, според д-р Питър Дашак, член на международния екип под ръководството на СЗО пред "Ню Йорк Таймс".

Според учения, от прилепите инфекцията е попаднала във ферма с диви животни, където тя вероятно е заразила служителите или намиращите се там порове, язовци, миещи кучета и малки бозиници - цивети. А оттам вирусът се е разпространил по-нататък след появата си на пазара в Ухан.

Отбелязва се също така, че специалистите на СЗО не са имали достъп до личните данни на някои пациенти поради политиката за поверителност в Китай. Освен това някои хора, които са прекарали COVID-19, отказали да се срещнат с представителите на организацията.

В момента Китай е домакин на международната експертна група на СЗО, която разследва произхода на COVID-19. Специалистите пристигнаха в Ухан, Китай на 14 януари, след което бяха поставени под задължителна 14-дневна карантина, на 29 януари карантината приключи и експертите започнаха работа.

Още: Експерт: COVID-19 няма да изчезне скоро, ваксините ще се променят

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес