Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съпругата на Асад: Противници на Башар ми предлагаха убежище извън Сирия

19 октомври 2016, 13:16 часа • 5872 прочитания

Съпругата на сирийския президент Башар Асад - Асма, е отказала предложения за предоставяне на убежище, отправени й от противници на нейния съпруг. Това заяви тя в интервю за руска телевизия, предаде БГНЕС.

„Да, беше ми предложена възможност да напусна Сирия или по-скоро да избягам от Сирия“, каза Асма Асад в първото си интервю за чуждестранна медия от началото на сирийската криза през 2011 г. „Предложенията съдържаха и гаранции за сигурността и защитата на моите деца и дори финансова сигурност“, каза Асма Асад пред руската телевизия Русия 24.

Това не е първият път, когато има опит за разрешаване на сирийската криза чрез опит за скланяне на Башар Асад или семейството му да потърсят убежище другаде. През 2011 г. помощник-държавният секретар на САЩ Джефри Фелтман каза пред Конгреса, че арабски страни са предложили на сирийския президент убежище, но не спомена имената на държавите. Впоследствие през 2012 година в. „Гардиън“ публикува имейл, от който ставаше ясно, че дъщерята на емира на Катар предлага на Асма Асад нейното семейство да потърси убежище и може би ще е в състояние да се обърне към Доха. Но съпругата на Башар Асад каза пред Русия 24, че предложенията, които е получавала, са преднамерени опити „да бъде разбито доверието на народа в неговия президент“.

„Тук съм от началото и никога не съм помисляла да отида някъде другаде“, каза Асма, която е израсла в Лондон и има както сирийско, така и британско гражданство. Попитана за ситуацията в Алепо, където около 300 000 души за обсадени от войниците на съпруга й, Асма Асад отби въпроса и насочи отговора си към начина, по който западните медии отразяват събитията в Сирия.

Тя добави, че нейното семейство е засегнато от кризата както и всяко друго семейство в страната.

Последното интервю на Асма Асад с чуждестранна медия беше за модното издание „Вог“. Статията, в която съпругата на Башар Асад беше наречена „роза на пустинята“ и в която се говореше за нейния модерен подход и демократичното й отношение към семейството, беше публикувана през март 2011 г. Впоследствие списанието свали публикацията от своята страница в интернет.

Асма Асад, работила като инвестиционен банкер, е родена и израсла в Лондон. Тя се омъжи за Башар Асад шест месеца, след като той пое президентския пост през юли 2000 г. след смъртта на баща му Хафез Асад. Тя е майка на три деца.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес