Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдбата на жените в "Ислямска държава" - да умираш хиляди пъти на ден (ВИДЕО)

13 декември 2016, 21:02 часа • 8325 прочитания

Надя и Ламия са от племето язиди – кюрдска група, която говори курманджийски език. Историята им е пример как всякаква романтична представа за това какво представлява ИД трябва да бъде мигновено зачеркната – защото именно романтичната нотка бива използвана много умело от джихадистите да вербуват нови бойци. Днес (13 декември) Надя Мурад и Ламия Башар официално получиха наградата "Сахаров" за свобода на мисълта. Наградата е учредена от Европейския парламент, а тазгодишните носителки са уникални личности с потресаваща история.

Двете жени са родом от малко селце, намиращо се близо до иракския град Синджар. През август, 2014 година, бойци на ИД нападат селцето и избиват всички мъже до последния човек, а младите жени като Надя и Ламия са отвлечени и тласнати към съдбата на секс робини.

"Бях продадена четири пъти от ДАЕШ (бел. ред. - Ислямска държава) заедно с моя приятелка – Катрин и друго, деветгодишно момиче. Всички ни изнасилиха. Успяхме да избягаме от бойците на ДАЕШ, но преди да се доберем до безопасно място, Катрин настъпи мина и тя се взриви. Последното нещо, което чух тогава, бяха нейните предсмъртни писъци – най-ужасните звуци, които съм чувала през живота си", разказа Ламия при получаването на наградата.

"Вярвам, че мога да бъда гласът на жертвите на ДАЕШ. Наградата „Сахаров“ ми дава сила и затова взех решение да бъда гласът на безгласните. Над 3500 деца и жени са роби на ДАЕШ – те умират всеки ден по хиляди пъти", категорична беше през сълзи на очи Ламия.

Надя също разказа своята история. "През 2014 година бойци на ДАЕШ ни дадоха избор – или да умрем, или да приемем исляма така, както те го разбират. Няма никакво съмнение, че ДАЕШ извършва геноцид. Геноцидът не се състои само от убийства, но и да поробват систематично жени и деца. В Ирак остават само половин милион язиди", каза Надя Мурад и поиска създаване на безопасни зони за малцинства като язидите – далеч от ДАЕШ. Тя е убедена, че ЕС може да помогне и да приеме язидите на Стария континент, защото "Европа е символ на хуманност".

В момента Мурад, която е на 23 години, и Ламия, която е на 18 години, живеят в Германия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес