Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свидетелски показания - Китай стерилизира жени от уйгурското малцинство

14 август 2019, 08:08 часа • 6657 прочитания

Китай стерилизира жени от малцинствата, които са затворени в т.нар. лагери за превъзпитание, пише австралийския сайт News, цитиран от БГНЕС.

Една жена, прекарала повече от година в такъв затвор разказва пред френската телевизия France 24, че редовно им биели инжекции.

"Трябваше да подадем ръка през процеп във вратата на килията. Скоро осъзнахме, че след инжекциите месечният ни цикъл спря", казва 54-годишната Гулбахар.

Гулбахар и ще 50 жени били натъпкани в тясна килия "като парчета месо", разказва бившата затворничка.

Пред форум на Amnesty International друга затворничка, 30-годишната Меригул Турсун, също каза, че е била стерилизирана, без да разбере. Китайците ѝ дали коктейл от различни лекарства, докато била в "център за превъзпитание" през 2017 година. След като била освободена, тя избягала в Съединените щати. Лекарите там ѝ казали, че е стерилизирана и не може да има деца.

И двете жени са мюсюлманки от уйгурското малцинство в Китай. Това е етническата група, която най-често попада под ударите на китайското "превъзпитание".

Около 1 милион уйгури са държани в различни затвори, лагери и центрове за задържане в Китай.

И по-рано жени от това малцинство са разказвали, че китайските власти ги принуждавали да правят аборти, понякога в напреднала бременност.

Китай казва, че задържаните в центровете "представляват риск от бъдещ екстремизъм", въпреки че не са им повдигнати обвинения и не са осъдени за престъпление.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес