Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици загинали и ранени при пожар по време на сватба в Ирак (ВИДЕА)

27 септември 2023, 06:08 часа • 6090 прочитания

Най-малко 100 души са загинали, а повече от 150 са ранени при пожар, избухнал по време на сватба в град Хамдания в северен Ирак, съобщиха държавните медии и здравните служители рано в сряда.

Здравните власти в провинция Ниневия "са преброили 100 загинали и повече от 150 ранени при пожар в сватбена зала в Хамдания", съобщи официалната иракска пресслужба ИНА, като се позова на "предварителна равносметка", потвърдена пред АФП от говорител на здравното министерство на страната.

В изявление органите на гражданската защита съобщават за наличието на сглобяеми панели, които са "силно запалими и противоречат на стандартите за безопасност" в залата за събития, където е възникнал пожарът.

"Пожарът е причинил падане на някои части от тавана поради използването на силно запалими, евтини строителни материали. По предварителна информация по време на сватба са били използвани фойерверки, които са предизвикали пожар в залата", се казва в изявлението.

Стандартите за безопасност в строителния и транспортния сектор на Ирак често се пренебрегват, а страната, чиято инфраструктура е в окаяно състояние след десетилетия на конфликт, редовно е сцена на пожари и инциденти с фатален край.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес