Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стокооборотът между Русия и Китай премина 100 милиарда долара

10 януари 2019, 17:16 часа • 2862 прочитания

В средата на декември м.г. стокооборотът между Русия и Китай е преминал 100 милиарда долара, заяви официалният представител на Министерството на търговията на Китай Гао Фен, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". По неговите думи, тази цифра представлява „исторически рекорд“. Окончателните данни ще бъдат публикувани по-късно.

Гао Фен подчерта, че Русия заема първо място сред основните търговски партньори на Китай по динамика на ръста на стокооборота. Пекин продължава да е най-големият търговски партньор на Москва, а на своя ред Русия заема десето място по този показател сред партньорите на Китай.

Представителят на министерството отбеляза, че Пекин е готов и в бъдеще да прилага усилия за развитието на китайско-руските отношения.

По данни от главното митническо управление на Китай, стокооборотът между страните през януари-ноември 2018 година е нараснал с 27,8% спрямо аналогичния период на 2017 година и е съставил 97,23 милиарда долара. Китайският експорт в Русия е нараснал с 12%, до 43,45 млрд. долара, а износът от Русия – с 44,3%, до 53,78 млрд. долара.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес