Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещу ядрено оръжие в Иран: САЩ и Израел с по-тясно сътрудничество

07 март 2023, 07:25 часа • 1066 прочитания

Съединените щати и Израел се договориха да засилят координацията на мерките, целящи да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Двете страни декларираха това в съвместно изявление, публикувано от Белия дом, предаде БГНЕС.

"Длъжностните лица обсъдиха с голяма загриженост напредъка на иранската ядрена програма и потвърдиха общата цел за по-нататъшно укрепване на дългогодишното партньорство в областта на сигурността между Израел и САЩ. Във връзка с това длъжностните лица се ангажираха да засилят координацията на мерките за предотвратяване на придобиването на ядрени оръжия от Иран и за по-нататъшно възпиране на иранските враждебни дейности в региона", се казва в изявлението след среща на американско-израелската стратегическа консултативна група във Вашингтон. В нея участваха помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, израелският министър на стратегическото планиране Рон Дермер и ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност Цахи Ханегби.

Те обсъдиха и резултатите от неотдавнашните съвместни военни учения на САЩ и Израел. По време на срещата двете страни разгледаха "усилията за по-нататъшно задълбочаване на сигурността и политическата интеграция на Израел в региона на Близкия изток".

"Джейк Съливан потвърди непоколебимия ангажимент на президента на САЩ Джо Байдън към сигурността на Израел, изразен в Съвместната декларация от Йерусалим за стратегическото партньорство между САЩ и Израел, подписана по време на посещението на президента в Израел през юли 2022 г.", се казва в изявлението.

ОЩЕ: САЩ не изключват военни действия, за да спрат ядрената програма на Иран

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес