Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещата между Путин и Си Дзинпин: За какво ще говорят двамата в Узбекистан

14 септември 2022, 17:13 часа • 9680 прочитания

Руският президент Владимир Путин, държавният глава на Китай Си Дзинпин и иранският президент Ебраим Раиси ще се срещнат на 15 септември в узбекския град Самарканд като част от срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Според руски медии лидерите на държавите ще обсъдят ситуацията около споразумението за Съвместния всеобхватен план за действие и иранската ядрена програма. Но западни експерти смятат, че срещата е свързана преди всичко с борбата за влияние в Централна Азия, тъй като Москва и Пекин отдавна са въвлечени в "тиха" борба за лидерство в региона, пише британският таблоид Daily Express.

Според британския професор Майкъл Кларк президентите на двете сили, Русия и Китай, отдавна са въвлечени в "тихо" геополитическо съперничество в региона. И ако позицията на Путин днес е изключително слаба, то Си Дзинпин демонстрира политическа увереност и претендира за трети мандат начело на Китайската народна република.

Вероятно ще бъде повдигнат и украинският въпрос. Наблюдатели отбелязват, че Путин и Си Дзинпин се срещнаха за последно в кулоарите на Зимните олимпийски игри в Пекин, където обявиха своето партньорство. Това се случи само няколко седмици преди руските войски да нахлуят в Украйна. В тази връзка някои анализатори смятат, че Путин възнамерява да потърси допълнителна помощ от Китай, след като Русия претърпя един от най-сериозните си неуспехи във войната.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес