Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Спрете да заплашвате Тайван“: Новият тайвански президент се обърна към Китай

20 май 2024, 10:55 часа • 1741 прочитания

Нововстъпилият в длъжност президент на Тайван Уилям Лай призова Китай да спре да заплашва острова и да приеме съществуването на неговата демокрация, пише BBC.

Конфронтацията да се смени с диалог

Той призова Пекин да замени конфронтацията с диалог, малко след като положи клетва в понеделник.

Новият президент също така каза, че Тайван никога няма да отстъпи пред лицето на сплашването от Китай, който отдавна твърди, че островът е негов.

Но 64-годишният мъж също се придържаше силно към формулата, използвана от неговия предшественик президент Цай Инг-вен, чието наследство ще бъде определено от нейното предпазливо, но стабилно отношение към Пекин. ОЩЕ: Новият президент на Тайван встъпи в длъжност

Защо Китай го мрази?

Лай е мразен от Китай, който го възприема като "сецесионист". Той също така засили натиска върху Тайван през последните години.

Военните нахлувания на Китай около водите и въздушното пространство на острова се превърнаха в рутинно явление през последните няколко години, предизвиквайки страхове от конфликт. В речта си Лай нарече това „най-голямото стратегическо предизвикателство за глобалния мир и стабилност“. ОЩЕ: Китай санкционира американски компании заради износ на оръжие за Тайван

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес