Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Ердоган Източен Йерусалим трябва да е столица на независима Палестина

06 декември 2017, 17:45 часа • 2495 прочитания

Източен Йерусалим трябва да стане столица на независима палестинска държава в границите ѝ непосредствено преди Шестдневната война от 1967 г., като това е необходима за да има стабилност в Близкия изток.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Anadolu Agency като се позова на изказване на държавния глава, направено в по време на обща пресконференция в Анкара с краля на Йорданя Абдула II.

„Никой няма право да си играе със съдбата на милиони хора, само за да задоволи лични амбиции“, заяви турският президент, визирайки очакваното обръщение на американския държавен глава Доналд Тръмп, в което той най-вероятно ще признае Йерусалим за столица на Израел. С

поред Ердоган такава стъпка само ще засили влиянието на терористичните организации, предаде Фокус.

Израел окупира Източен Йерусалим след Шестдневната война от 1967 г., като впоследствие през 1980 г. анексира целия град, обявявайки го за „вечна и неделима“ столица на страната, като тази стъпка все още не е призната от широката международна общност.

От своя страна кралят на Йордания Абдула II заяви, че „пренебрегването на правата на палестинците мюсюлмани и палестинците християни“ в Йерусалим „може да засили тероризма“.

Според Абдула е от изключителна важност да „се работи за постигане на бързо решение и мирно споразумение“ на израело-палестинския конфликт, като той подчерта, че такова решение трябва да включва и установяването на независима палестинска държава.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес