Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Spiegel: Зад кибератаките от името на ИД стои Русия

18 юни 2016, 14:45 часа • 1663 прочитания

Правоохранителните органи на Германия смятат, че зад кибератаките, извършвани от групата хакери, известна под названието "Кибер-халифат" и подкрепяща терористичната организация Ислямска държава, фактически стоят руските спецслужби.

Това пише днес немското списание Spiegel, позовавайки се на структурите за сигурност на ФРГ.

Възможно е т.нар. Кибер-халифат на ИД да е руско изобретение. Германските спецслужби смятат, че терористичната групировка засега не е в състояние да провежда комплексни шпионски атаки и саботажни акции в Мрежата – отбелязва изданието. Според тях редица признаци говорят, че нападенията, които се приписват на „Кибер-халифата“ в действителност се извършват от руски хакери.

Както твърди Spiegel, германските спецслужби изхождат от това, че три руски служби – ФСС, ГРУ и СВР (Федералната служба за сигурност, Главното разузнавателно управление и Външното разузнаване) разполагат с повече от 4000 киберагенти или приблизително с колкото специалисти разполагат САЩ.

Западни медии не за пръв път твърдят, че руските власти са причастни към кибератаки на различни ведомства и учреждения. Москва отхвърля подобни обвинения.

Неотдавна Washington post писа, че хакери уж по нареждане на руските власти са проникнали в базата данни на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ и откраднали аналитична информация за кандидата на републиканците за президентския пост Доналд Тръмп.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отрече пред агенция Reuters Русия да има нещо общо с атаката.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес