Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спешни преговори в Израел за ново правителство

27 ноември 2019, 21:10 часа • 3207 прочитания

Председателят на Кнесета Юли Еделщайн е помолил премиера Бенямин Нетаняху и лидера на опозицията Бени Ганц, ръководители на партията Ликуд и Съюза "Синьо и бяло", да изпратят преговарящи на консултации за формиране на правителство на националното единство.

"Всички разбират, че Израел е в разгара на правителствено извънредно положение, което може да доведе до икономически и социален крах", каза Еделщайн, цитиран на уебсайта на Кнесета.

Той отбеляза, че от особена загриженост е връщането на страната към избори, "твърде бързо", след като Израел вече проведе две неубедителни гласувания за 6 месеца.

"Ето защо днес се свързах с двамата големи лидери на партии и ги помолих да инструктират преговарящите екипи да се срещнат с мен тук, тази вечер, в моя кабинет, за последен опит за съставяне на правителство и избягване на избори.

С удоволствие съобщавам, че моят апел е посрещнат положително от двамата лидери и тази вечер ще започне опитът да се възстанови здравината на Израел", каза Еделщайн.

Миналия четвъртък израелският президент Риувен Ривлин нареди на Кнесета да състави коалиционно правителство в рамките на 21 дни, тъй като Нетаняху и Ганц не успяха да го направят.

Според израелското законодателство депутатите трябва до 11 декември да се обединят в коалиция, която да обяви министър-председател. Ако това не се случи, Израел ще свика безпрецедентен трети пореден вот.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес