Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Снежен капан: Провалят се пътуванията за Китайската нова година (ВИДЕО)

07 февруари 2024, 09:58 часа • 1906 прочитания

Снежни бури и леден дъжд прекъснаха транспорта в големи части на Китай, докато милиони хора пътуват за празника на Лунната Нова година, предаде BBC. Стотици полети и влакови пътувания са отменени, а шофьорите са блокирани на замръзналите магистрали в продължение на дни. Лунната нова година е на 10 февруари.

Празникът поставя началото на „най-голямата годишна човешка миграция“, тъй като милиони в Китай пътуват до родните си градове. Пътуването се активизира, след като ограниченията срещу Covid-19 бяха премахнати преди повече от година. Властите очакват да бъдат направени 480 милиона пътувания за Лунната Нова година, известна още като Пролетния фестивал. Това е с 40% повече пътувания спрямо предходната година.

Снимка: Getty Images

Невъзможно пътуване

Още: Русия и Китай се съюзиха срещу САЩ заради Близкия изток

Китайската метеорологична служба предупреди за най-лошото зимно време от 2008 г. насам. Централният регион на страната, включително провинции като Хъбей, Хубей и Анхуей, попадат в мразовития капан. В социалните медии китайци казват, че лютият студ е развалил плановете им да се съберат със семейството. Те публикуваха свои снимки, блокирани във влакове и железопътни гари, докато електропроводите са прекъснати.

„Жителите не можаха да напуснат град Ухан преди три години, поради избухването на Covid-19. Сега, три години по-късно, не можем да влезем в него“, според публикация в Х. Във видео в социалната мрежа, се вижда претъпкана железопътна гара с опашки от хора, заседнали на ескалатори, защото е твърде пренаселено, за да могат да се движат. Някои потребители благодарят на онези, които смело са издържали на студа, за да доставят храна и топла вода на пътуващите, заседнали по заледените пътища.

Още: "Китайската нова година" влезе в Белия дом (СНИМКА)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес