Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смъртно наказание за слънчеви очила и бели булчински рокли: Ким Чен Ун с нов списък с "престъпления"

30 септември 2024, 14:44 часа • 1245 прочитания

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун за пореден път затегна режима срещу своите поданици, разширявайки списъка с престъпления, за които са предвидени екзекуции.

Смъртно наказание вече ще бъде прилагано и за носене на модни дрехи като дънки, също така за бели булчински рокли и слънчеви очила. Абсолютно забранени остават и жаргонните изрази, използвани в Южна Корея, както и неизменно - антидържавната пропаганда и агитация и незаконното производство и употреба на оръжие, съобщи Fox News, позовавайки се на агенция Йонхап.

Припомня се, че през 2020 г. беше приет закон, който наказва със смърт четенето и разпространението на южнокорейски медии. Множество други изменения в Наказателния кодекс на Северна Корея бяха направени и в периода май 2022 - декември 2023 г.

Още: Ким Чен Ун нареди да се екзекутират 30 чиновници, че не са спрели наводненията

Извън смъртното наказание, други драстични наказания за поведение, считано за антисоциално, включват въдворяване в затворнически лагери и принудително превъзпитание.

Поради затворения режим на Северна Корея е много трудно да се направи някаква статистика за прилагането на смъртното наказание, но успелите да избягат от страната свидетелстват за честотата на суровите наказания.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес