Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смог затвори стотици училища в Банкок

30 януари 2019, 09:26 часа • 2005 прочитания

Отровен смог принуди властите в Банкок да издадат безпрецедентната заповед за затваряне на близо 450 училища, предаде БГНЕС.

Властите се опитват да намерят решение за кризата със замърсяването на околната среда, която предизвика загриженост в обществеността.

Тайландската столица от седмици се намира под похлупака на нездравословната „мъгла“, което принуди жителите ѝ да ходят с маски и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Освен това жителите на Банкок са недоволни от мерките, които властите предприемат, за да прочистят въздуха в града.

Сред причините за покриващата града от доста време нездравословна плащеница са и емисиите от градския транспорт, безпрепятственото строителство, изгаряне на стърнищата и замърсяване от фабриките.

Властите третираха облаци, за да провокират дъжд, пръскат надлези с вода, за да уловят микрочастиците, замърсяващи въздуха и дори са помолили хората да не палят тамян и хартия по време на китайските новогодишни празници.

Досега мерките предизвикаха горчив хумор у много жители на Банкок, докато в много магазини се изчерпаха запасите от маски против мръсния въздух.

В сряда администрацията на Банкок стартира предупрежденията си за здравето, като нареди на всички 437 държавни училища, контролирани от града, да затворят от обяд до петък, и определиха като „контролна зона“ 1500 квадратни километра.

"Ситуацията ще бъде лоша до 3-ти и 4-ти февруари, така че реших да затворя училища", заяви губернаторът на Банкок Асуин Кванмуан, добавяйки, че се надява, че ходът също така ще изпразни пътищата от колите, с които родители карат децата си до училищата.

Три или четири от кварталите на града са „тежко засегнати от смога“, каза още губернаторът.

Флотилии от безпилотни самолети ще разпръскват над града захарен разтвор, за да помогнат за изчистване на въздуха от микроскопични частици

Не е ясно доколко ефективно това ще се отрази на мащаба на смога, покриващ града.

Освен това Асуин каза, че кметството може скоро да издаде предупреждение срещу физическите упражнения и джогинга в парковете

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес