Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След убийството на Синвар - брат му е големият коз на "Хамас": Идва ли нова ескалация?

18 октомври 2024, 10:00 часа • 1778 прочитания

След убийството на лидера на "Хамас" Яхия Синвар в южния град Рафах в Ивицата Газа големият въпрос е дали сме по-близо до нова ескалация в Близкия изток, или до сделка за връщане на заложниците и прекратяване на огъня.

Още: Израелският външен министър: Лидерът на "Хамас" е мъртъв

Издирван е братът Мохамед Синвар

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщават, че активно издирват Мохамед Синвар, брат на убития архитект на клането от 7 октомври 2023 г. Издирват се и всички военни командири на "Хамас". Говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари каза, че армията ще продължи да действа в Ивицата Газа срещу терористите на "Хамас" и тяхната инфраструктура.

Той също така отрече, че Израел въвежда в действие съобщения план за обсада на северната част на Газа. ЦАХАЛ има свои собствени планове, които следват международното право, смята Хагари. И каза, че войниците са заловили оперативни работници на ливанската шиитска групировка „Хизбула“ при инцидента, при който вчера бяха убити петима членове на разузнавателното подразделение „Голани“.

Още: "Къде ще падне топчето във войната?": Проф. Владимир Чуков очаква нов развой след убийството на Яхия Синвар

Самият Яхия Синвар пък бил открит в Рафах с бронежилетка, пистолет и 40 000 шекела в себе си (около 10,7 хил. щатски долара), когато е бил убит, каза Хагари и представи видеозапис от дрон, заснел последните мигове на лидера на "Хамас".

Синвар очевидно се е движил в тунелите в района от известно време. Вероятно се е опитвал „да избяга на север, в по-безопасни райони“, каза Хагари. „Той бягаше от къща на къща, ние го идентифицирахме като терорист, закрихме го професионално и го ликвидирахме“, допълни говорителят, цитиран от The Times of Israel. Хагари каза, че ЦАХАЛ са проследявали Яхия Синвар в продължение на месеци и че ДНК-то му е намерено в тунел на няколкостотин метра от мястото, където "Хамас" уби шестима заложници през август.

Още: Блинкен: САЩ ще удвоят усилията си за прекратяване на конфликта в Газа след смъртта на лидера на "Хамас"

Анализ: Смъртта на Синвар едва ли ще промени преговорната позиция на "Хамас"

САЩ видяха възможност за примирие и сделка за заложниците след убийството на лидера на "Хамас", докато израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на съгражданите си: "Ще продължим с пълна сила, докато вашите близки, нашите близки се завърнат у дома".

Снимка: Getty Images

Смъртта на Синвар едва ли ще промени съществено максималистичната преговорна позиция на "Хамас", анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Причината е, че групировката цели да използва заложниците, които все още държи, за да принуди Нетаняху да се съгласи на прекратяване на огъня, което би позволило на "Хамас" да се възстанови.

Халил ал Хайя, заместник на Синвар и главен преговарящ, вероятно ще поеме политическите дела на "Хамас" в преходния период. Хайя - който, подобно на Синвар, е близък до Иран - не е показал голямо желание да смекчи позициите си.

Още: "Възможност за ново начало в Газа": Байдън с първи коментар за смъртта на Синвар

Мохамед Синвар пък е най-вероятният заместник на убития си брат в Ивицата Газа, но той вероятно ще раздели военните си задължения с други командири. Малко вероятно е "Хамас" да назначи незабавно и публично нов политически ръководител в анклава, като се има предвид, че политическата организация на групировката в момента е подложена на изключителен натиск там. Военният контрол на Мохамед Синвар, поне на теория, би му дал възможност да контролира заложниците. Само че, предвид силно влошеното състояние на командването и контрола на "Хамас", далеч не е ясно дали всеки отделен командир би могъл да е наясно с местоположението на пленниците, анализират от ISW.

Други командири - например този на бригадата в град Газа Изз ал Дин ал Хадад - вероятно също ще поемат част от отговорностите на Яхия Синвар и бившия командир на военното крило на "Хамас" Мохамед Дейф, ако вече не са го направили. Мохамед Синвар обаче също има необходимия опит като военен командир, който би му позволил да възстанови "Хамас", ако му бъде позволено да го направи. Той вече е заемал много длъжности във военното крило на "Хамас", включително като началник на логистиката и човешките ресурси и командир на бригада. Също така е бил част от вътрешния кръг на Яхия Синвар като военен планировчик и стратег. Тези умения ще бъдат изключително търсени от ръководството на "Хамас".

Още: Маскирани привърженици на "Хамас" нахлуха в берлински университет

Лесно ли ще е възстановяването на "Хамас"?

Смъртта на Яхия Синвар и преминаването към нов/нови командир/командири обаче ще имат минимално въздействие върху структурата на командване и контрол на "Хамас". Израелските сухопътни и въздушни операции в Ивицата Газа са разгромили или силно деградирали подразделенията на структурата в целия анклав. Тази реалност означава, че Мохамед Синвар и други - като Изз ал Дин ал Хадад - няма да могат да повлияят незабавно на динамиката на терен.

Понастоящем бойците на "Хамас" се сражават в малки клетки. Стойността на Мохамед Синвар и Изз ал Дин ал Хадад ще дойде, ако те успеят да оцелеят в тази война и ако краят ѝ позволи на "Хамас" да реинвестира във военното си крило в Ивицата Газа, за да се възстанови. Техният военен опит при тези условия ще бъде безценен за евентуалното възстановяване на "Хамас".

Още: Бъдещето на Ивицата Газа: Израел е разгромил "Хамас", но може ли да я унищожи?

Призиви от Иран за примирие

Иранският министър на външните работи Абас Арагчи продължава с обиколката си в Близкия изток за "спешна дипломация". Досега той се готвеше заедно с лидерите в региона за израелски ответен удар след изстреляните около 180 балистични ракети на 1 октомври. Но акцент в пътуването му до Египет на 16 октомври бе постигане на примирие в Ивицата Газа и Ливан.

Арагчи и египетският президент Абдел Фатах ел Сиси обсъдиха необходимостта от „активизиране на усилията за постигане на примирие в Газа и Ливан". Отделно от това иранският топ дипломат призова регионалните държави да „удвоят“ усилията си за спиране на израелската „агресия“ в Ивицата Газа, Западния бряг и Ливан по време на среща с египетския си колега Бадр Абделати.

През последните месеци Египет, заедно с Катар и САЩ, посредничи в преговорите за прекратяване на огъня и за връщане на заложниците между Израел и "Хамас". Посещението на Арагчи в Египет заслужава да се отбележи, като се има предвид, че двете страни нямат официални дипломатически отношения. Ирански високопоставен служител не е ходил в Кайро от 2014 г. насам. През последните години обаче Техеран увеличи усилията си за възстановяване на отношенията с египетската страна.

Още: Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес