Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След теча на данни в САЩ: Израел е отложил удара си по Иран и има нов план

24 октомври 2024, 17:38 часа • 1571 прочитания

Израел е бил принуден да отложи потенциалната ответна атака срещу Иран, след като в САЩ изтекоха подробности за планирания удар, съобщи британският вестник The Times на 24 октомври: САЩ разследват изтичането на строго секретни данни за плана на Израел да удари Иран.

Според материала, който се позовава на неназован източник от разузнаването, Израел се притеснява, че макар в изтичането на информация да не са посочени потенциални цели, то предоставените подробности биха могли да помогнат на Техеран да предвиди определени модели на нападение.

Още: Пожар избухна в иранската атомна електроцентрала в Карадж (ВИДЕО)

Израел е подготвил нов план

Израел е разработил алтернативен план, но преди да продължи, трябва да направи нужните симулации, пише още изданието.

Изтичането на документите в Щатите забави атаката поради необходимостта от "промяна на някои стратегии и компоненти“, заявява източникът. „Ще има ответен удар, но той отне повече време, отколкото се предполагаше, че ще отнеме".

Маркирани като строго секретни, документите се появиха за първи път онлайн миналия петък в Telegram и бързо се разпространиха сред популярните сред иранците канали в платформата. Във вторник тази седмица ФБР съобщи, че разследва неразрешеното публикуване на класифицирани документи за последните приготовления на Израел за потенциална ответна атака. В изказване пред репортери в Рим министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че няма индикации служители от Службата на министъра на отбраната да са проверявани за изтичането на информация.

Снимка: Getty Images

Още: "Хизбула" изстреля над 120 ракети към Северен Израел, има ранени (ВИДЕО)

Как се стигна дотук?

Техеран се готви за израелски ответен удар след последната си пряка атака срещу Израел, при която на 1 октомври изстреля около 180 балистични ракети. Беше убит палестинец на Западния бряг и бяха причинени щети в жилищни райони и във военни бази. Израелската армия заяви, че атаката не е имала оперативно въздействие. След това кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху обяви, че ще има отговор.

Още: Иран се учи: Ракетната атака по Израел сега е била по-ефективна от априлската (ВИДЕО)

Ислямската република нападна заради убийството на лица от висшето ръководство на подкрепяната от Иран терористична групировка „Хизбула“ и заради взрива в Техеран през юли, при който бе убит ръководителят на политбюро на „Хамас“ Исмаил Хания. Израел не е поел отговорност за убийството на Хания.

През годините Израел проведе няколко големи учения, симулиращи удари с далечен обсег по Иран, в подготовка за евентуална конфронтация с Техеран.

Още: Иран умело използва връзките с Русия срещу Израел и международните санкции

Големият въпрос е какви обекти планира да порази Израел сега. Последната информация, дошла от премиера Нетаняху, бе, че ще има удари само по военни обекти. Иран се притесняваше за попадения по ядрени или петролни съоръжения, заради което външният министър Абас Арагчи обиколи почти целия Близък изток с цел "спешна дипломация": Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти.

Въпреки това Израел сигнализира, че очакваното от него ответно действие за ракетния обстрел може да бъде разширено в резултат на нападението с дрон на „Хизбула“ срещу частния дом на министър-председателя Нетаняху в Кесария в събота, което премиерът определи като опит за убийство от „агенти на Иран“.

Още: Нетаняху и Блинкен обсъдиха съвместни действия срещу Иран

Източник: The Times

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес