Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийските сили са използвали над 2000 варелни бомби от юли насам

14 август 2015, 17:40 часа • 4674 прочитания

Сирийските сили са използвали повече от 2000 варелни бомби в цялата страна от началото на юли, причинили смъртта на стотици хора, повечето цивилни. Това заяви американския посланик в ООН, базирайки се на докладите от Сирийската обсерватория за правата на човека, както и Сирийска мрежа за правата на човека.

Специалният пратеник на САЩ Саматна Пауър призова за действия за прекратяване на използването на този тип самоделни взривове, които през последните дни отнеха десетки животи в предградието на Дамаск Дарая и района на Забадани, на границата с Ливан. Последната вълна от безразборни бомбардировки удариха училища, джамии, пазари, болници и линейки.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда предложения за резолюция относно варелните бомби.

Междувременно основната опозиционна група в Сирия настоя при среща с руския външен министър, че Асад трябва да си отиде.

Ръководителят на Националната сирийска коалиция Халед Ходжа проведе разговори с първия дипломат на Русия, Сергей Лавров, като част от преговори, тласнати от Русия в опит да се намери изход от гражданската война, избухнала преди четири години.

Москва – основен съюзник на Асад – изготвя предложение САЩ да включат силите на Асад в коалицията им срещу „Ислямска държава“.

В началото на срещата Лавров подчерта, че Русия работи с регионални и международни играчи, за да се намери политически решение на кризата и да се спре процесът, който би превърнал Сирия в „развъдник на тероризъм“.

Представителят на Националната сирийска коалиция Бард Жамус описа срещата с Лавров, като „много добра“. Пред Интерфакс той заяви, че „е постигнато съгласие по много въпроси с руските представители“.

Поредицата от срещи е част от по-широка дипломатическа инициатива, при която Лавров се видя със саудитския външен министър и държавният секретар на САЩ в столицата на Катар по-рано този месец.

В сряда Лавров проведе срещи и с ръководителя на Сирийския кюрдски демократичен съюз СалехМуслим, за да се обсъдят действия срещу „Ислямска държава“. Разговорите са засегнали и обединяването на сирийските опозиционни сили.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази загриженост относно визитата в Москва на командира на Революционната гвардия на Иран генерал Касим Сюлеймани.

Сюлеймани е един от няколкото ирански официални лица, към които има издадени забрани за пътуване от 2007 година. Въпреки неотдавнашната сделка между Иран и световните сили относно ядрената програма на Техеран, санкциите срещу Сюлеймании много от колегите му, остават в сила.

Автор: Руслан Трад

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес