Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийските кюрди искат хуманитарен коридор в района на Рас ал Айн

17 октомври 2019, 16:05 часа • 2200 прочитания

Автономната администрация в североизточната част на Сирия призова за създаване на хуманитарен коридор в района на Рас ал Айн, по който да се изтеглят мирните жители.

Администрацията подчертава, че евакуирането на загиналите и ранените в този момент е невъзможно, тъй като колоните на хуманитарните организации са подложени на „целенасочени въздушни удари” от турските военновъздушни сили, съобщава РИА Новости.

„Призоваваме международната общност, правозащитните организации, Лигата на арабските държави, Русия и международната коалиция да се намесят незабавно и да отворят безопасен хуманитарен коридор за евакуирането на загиналите и ранени мирни жители, попаднали в обсада в Рас ал Айн и да прекратят агресията, за да бъдат избегнати кланетата и геноцида спрямо мирното население”, се казва в изявлението.

Тази сутрин администрацията съобщи, че от началото на операцията са загинали 218 мирни жители и са ранени 653. Между загиналите има и петима сътрудници на медицинските служби.

Администрацията съобщи, че турските въоръжени сили използват при самолетните атаки забранените с международни резолюции бял фосфор и напалм.

По-рано кюрдите заявиха, че след началото на операцията всички международни хуманитарни организации са прекратили дейността си и са евакуирали своите сътрудници от Североизточна Сирия. Прекратени са и хуманитарните доставки.

В края на миналата седмица автономната администрация в Североизточна Сирия обяви, че е постигнала споразумение с Дамаск, в рамките на което сирийската армия трябва да се разположи на територията по протежение на границата с Турция, за да отрази „турската агресия”. Правителствените войски влязоха в няколко населени места в провинциите Ракка и на север от Алепо.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес