Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийски генерал: Асад все още има стотици тонове химически оръжия

15 април 2017, 15:34 часа • 5061 прочитания

Сирийският президент Башар Асад все още има стотици тонове химически оръжия, заяви бригаден генерал Захер ал Сакат, участвал в химическата програма на страната, съобщи The Telegraph.

През 2014 г. във връзка със споразумението на САЩ и Русия Сирия предаде на Организацията за забрана на химическите оръжия това, което се предполагаше, че е целият ѝ химически арсенал.

Тази седмица Асад отново повтори, че режимът не притежава повече химически оръжия. Но от дълго време съществуват подозрения, които се задълбочиха след нападението в Хан Шейхун, че Асад не е предал всички запаси, допълва агенция Фокус.

„Режимът призна само за 1,300 тона, но ние знаем, че всъщност има двойно повече“, заяви ген. Сакат. Той подчерта: „Те имат поне две хиляди тона“.

Припомняме, че при химическата атака срещу град Хан Шейхун на 4 април загинаха най-малко 86 души, сред които и деца. Западът обвинява за нападението силите на сирийския президент Башар Асад, който от своя страна отрича обвиненията.

В отговор на атаката на 7 април САЩ изстреляха 59 ракети „Томахоук“ срещу армейско летище, откъдето се предполага, че са излетели самолетите, извършили химическото нападение.

На 13 април Сирия изрази готовност да предостави на Организацията за забрана на химическите оръжия достъп до правителствената авиобаза "Шайрат".

Достъпът до базата е необходим, за да се провери за наличието на зарин, който според Запада е бил използван при нападението в град Хан Шейхун, заяви тогава постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари пред Съвета за сигурност на световната организация.

Той допълни още, че Дамаск е изпратил писмо до генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу с молба "да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и при авиобазата "Шайрат", за да се установи какво точно се е случило."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес