Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийски джихадисти възторгнати от успеха на талибаните

18 август 2021, 15:52 часа • 2598 прочитания

Алиансът Хаят Тахрир ал-Шам (ХТШ), воден от бившето сирийско разклонение на „Ал Кайда“, приветства превземането на Афганистан от талибаните, като се надява, че сирийските джихадисти също ще победят.

Въоръжената група, която официално прекъсна връзките с „Ал Кайда“ преди години, се счита за най-известната джихадистка групировка в Сирия след десетилетие на война, съобщи АФП.

ХТШ контролира почти половината от района на Идлиб - последният останал опозиционен бастион в Сирия - заедно с други по -малко влиятелни групи. Те казват, че превземането на Афганистан от талибаните след две десетилетия американска окупация е пример за подражание.

„Поздравяваме нашите братя талибани и нашия народ в Афганистан за това ясно завладяване и молим Бог също да даде победа на сирийската революция“, се казва в изявление, публикувано в социалните мрежи.

ХТШ официално прекъсна връзките си с „Ал-Кайда“ през 2016 г. в усилията си за ребрандиране, които приближиха алианса до сирийските бунтовнически групи в северозападните райони на страната. Но алиансът все още широко се възприема като твърда джихадистка група от активисти и жители на Идлиб.

Сирийското правителство контролира две трети от страната след 10 -годишна война. В конфликта загинаха почти половин милион души и половината от довоенното население на Сирия беше принудено да напусне домовете си.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес