Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийската опозиция изготви „пътна карта“ за мир

29 октомври 2018, 19:32 часа • 1314 прочитания

Сирийската опозиция представи „пътна карта“ за мир, включително стъпки, които да бъдат предприети преди избори и насоки за план за написване на следвоенна конституция на страната.

Документът, изготвен от представители на опозицията, поканени в Рим от католическата общност Сант'Егидио, ще бъде представен на ключовите участници в конфликта - от Русия до Турция и ЕС - през следващите няколко седмици, предава БГНЕС.

Лидерите на Турция, Русия, Франция и Германия в събота призоваха за политическо решение на опустошителната седемгодишна гражданска война и трайно прекратяване на огъня в последния контролиран от въоръжени бунтовници бастион – Идлиб.

Тяхното изявление призова за създаване на комисия, която да изготви следвоенната конституция на Сирия преди края на годината, "подготвяйки пътя за свободни и честни избори" в разкъсаната от войната страна.

Съвместният план на ООН за комисията за написване на конституцията се появи миналата седмица, като специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура каза, че Дамаск отхвърля ролята на ООН в процеса на подбор.

„Пътната карта", представена в понеделник от Комитета за висши преговори (HNC), главните опозиционни сили, както и няколко незначителни групи, детайлизира формата, която новото правителство и парламент биха могли да имат.

В предложението се призовава структурата на комисията да "отразява устройството на страната" и казва, че всички "договорености/правила/законодателство, целящи да разсеят / възпрепятстват политическите действия на опозицията", трябва да бъдат отменени.

Комисията, в рамките на деветмесечен срок, трябва не само да подготви конституцията, но и да изготви проектозакон за партиите и изборите.

Ново преходно правителство трябва да организира общи и президентски избори чрез избирателна комисия, създадена от комисията под надзора на ООН.

Той също така призова за "обща амнистия" и "премахване на всички закони, законодателства и процедури, насочени към наказателно преследване и наказване на участниците в събитията в Сирия" от 2011 г., както и за безопасното и доброволно завръщане на бежанците.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес