Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийската опозиция готова да работи с "демократи и технократи" от режима на Асад

15 април 2016, 21:16 часа • 1364 прочитания

Върховният преговорен комитет (ВПК) на сирийската опозиция е готов да приеме участието на „дипломати и технократи" от режима на Башар Асад в преходното управление на страната. Това предаде БГНЕС.

„Не можем да приемем участието на страни, които са извършвали престъпления срещу сирийския народ в преходното правителство”, заяви Салем Ал Меслет, говорител на базирания в Саудитската Арабия ВПК, в кулоарите на мирните преговори в швейцарската столица Женева.

Въпреки това опозицията би работила с „дипломати и технократи” от режима, ако те имат подкрепата на народа.

Косвените преговори в Женева между ВПК и делегацията на режима на Асад стартираха отново тази седмица. Опозицията продължава да настоява за оставката на президента и ключови фигури от управлението му, които няма как да имат участие в преходната власт.

Двете страни към момента не разговарят пряко, а чрез пратеника на ООН в Сирия Стафан Де Мистура, който е и организатор на срещите в Женева. Тяхната цел е постигане на траен мир, създаване на преходно правителство, което в рамките на определен период да изработи нова конституция в раздираната от 5-годишна гражданска война страна.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес