Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийската опозиция бойкотира Конгреса в Сочи

27 януари 2018, 10:22 часа • 1384 прочитания

Опозиционният Сирийски комитет по преговори е взел решение да се откаже от участие в Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи, става ясно от съобщение в Twitter, както и от коментар на международните агенции.

„Делегацията за преговори на революционните сили от сирийската опозиция обявява за бойкот на конференцията в Сочи, свикана от Русия на 29-30 януари“, се казва в публикувания запис в Twitter. Представителят на Сирийският комитет по преговорите Фирас ал-Калди е потвърдил тази информация за ТАСС.

Официалният говорител на Сирийския комитет по преговорите Яхия ал Ариди, според Ройтерс, смята че сирийското правителство и съюзникът му, Русия не са извършили поетите ангажименти, а конференцията в Сочи е опит за подкопаване на усилията на ООН за мирно решение.

Както съобщава от своя страна руската агенция, позовавайки се на председателя на „московската платформа“ на сирийската опозиция Кадри Джамил, решението за конгреса не е окончателно.

„За приемането на подобни решение, както бе решено при създаването на комитета е необходимо абсолютно мнозинство, което е поне 26 гласа от 36“, заявява той. „В миналото гласуване взеха участие 34 човека, от тях против участие в конгреса бяха 24 човека, за – 10“. „Това е нито да, нито не“, отбелязва Джамил.

По думите му, един участник от първоначалния състав на комитета го е напуснал, друг е загинал при покушение срещу него. „Ще видим утре сутринта“, добавя той в отговор на въпрос за излизане от създалата се ситуация. „Ако те тръгнат към допълнителни преговори с нас, може да намерим изход, ако не, всеки ще постъпи според съвестта си“. Джамил уточнява, че за участие в конгреса са гласували четири представителя на „московската платформа“, четири представители на „платформата от Кайро“, двама са независими члена на делегацията.

По-рано официален представител на Сирийския комитет по преговорите съобщи, че окончателното решение за преговорите се очаква в рамките на днешния ден 27 януари.

Все още съществува становището, че конференцията в Сочи е опит за създаване на паралелен процес на стартираният от ООН и ще е в угода на сирийския президент Башар Асад.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура е категоричен, че конфликта за Сирия може да получи крайно решение единствено и само в рамките на Женевския процес.

 

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес