Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синдикати искат увеличение на пенсионната възраст в Южна Корея

29 август 2023, 14:22 часа • 1018 прочитания

Южнокорейските синдикати се борят с ръководствата на компаниите с едно необичайно искане - възрастта за пенсиониране да бъде увеличена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По този начин хората ще имат още няколко години, през които да получават заплата, преди да трябва да си търсят друга работа, с която да допълват ниските си пенсии.

Още: Китай рязко увеличава пенсионната възраст на населението си

Това доведе до съревнование за работни места между по-възрастните работници в една от страните с най-застаряващо население в света, където нивото на бедност е три пъти над средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а навлизащото на пазара на труда младо население е изправено пред все по-малко възможности.

"Нуждата кара хората, навлезли в 60-те си години, да се заемат с нискоквалифицирана работа, която не е постоянна", се посочва в комюнике на Федерацията на корейските трудов синдикати (FKTU).

Още: Макрон действа без парламента и вдигна пенсионната възраст във Франция

Супер застаряващо общество

С оглед на това, че се очаква Южна Корея да се превърне в "супер застаряващо" общество, като над една пета от населението е над 65 години, исканията за увеличаване на пенсионната възраст стават все по-интензивни.

Противниците обаче са на мнение, че промяната ще влоши перспективите за работа за младите хора и ще попречи на компаниите да се адаптират към променящата се среда. 

Още: Демографската криза тормози Япония, пенсионната възраст там може да стане 75 години

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес