Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин смени лидерите на елитните ядрени сили на Китай

01 август 2023, 11:12 часа • 1206 прочитания

Китай смени двама ръководители на елитно звено, управляващо ядрения арсенал на страната, а този ход породи спекулации за чистка от страна на президента Си Дзинпин.

Генерал Ли Ючао, който оглавяваше подразделението "Ракетни сили" на Народноосвободителната армия (НОАК), и неговият заместник са в неизвестност в продължение на месеци. За техни наследници бяха посочени бившият зам.-началник на военноморските сили Уан Хубин и членът на централния комитет на Комунистическата партия Сю Сишън.

Още: Си Дзинпин бърза да модернизира армията

Най-дълбоките промени в ядрената стратегия на Китай от десетилетия

Тази чистка е значителна, смята сътрудникът по външна политика и национална сигурност в Института за политика "Азиатско общество" Лайл Морис. Той казва, цитиран от BBC, че така Китай предприема една от най-дълбоките промени в ядрената си стратегия от десетилетия насам.

"Си (Дзинпин) консолидира контрола над НОАК по безпрецедентен начин, но това не означава, че той е завършен. Си все още е притеснен от корупцията в редиците и даде знак, че абсолютната лоялност към партията все още не е постигната", добавя Морис.

Още: В Тайван идват избори, а китайските комунисти вече се намесват с любопитни методи

Си Дзинпин е и председател на висшето военно командване на Китай - Централната военна комисия.

На среща в края на миналия месец лидерът на Китай подчерта необходимостта от съсредоточаване на усилията върху "решаването на значими проблеми, с които се сблъскват партийните организации на всички нива, в аспекти като поддържането на абсолютното лидерство на партията над военните", съобщават китайските държавни медии.

Още: "Комунистическата партия е вдъхновение за човечеството": Александър Вучич е на посещение в Китай

Къде са сменените генерали?

Пекин не е коментирал местонахождението на генерал Ли и неговия заместник Лиу Гуанбин, но в материал на South China Morning Post от миналата седмица се предполага, че антикорупционният отдел на военната комисия е започнал разследване срещу двамата, както и срещу бившия заместник на генерал Ли - Джан Чженжун. Това твърдят два неназовани източника.

Новите назначения бяха направени ден преди 96-ата годишнина от основаването на НОАК, която се отбелязва днес, на 1 август. Те бяха обявени на церемония в централата на комисията в Пекин.

Сменените генерали последваха съдбата на доскорошния външен министър на Китай - Цин Ган, който изчезна от публичното пространство и впоследствие беше освободен от поста си само 7 месеца след като го зае.

ОЩЕ: Китай отстрани "изчезналия" външен министър само 7 месеца след назначаването му

През 2014 г. в резултат на мащабна чистка сред китайските военни редици бившите заместник-председатели на Централната военна комисия Сю Цайхоу и Гуо Боксионг бяха отстранени и подведени под отговорност за корупция. Гуо беше осъден на доживотен затвор от военен съд, а Сю почина преди процеса.

Още: Китай и войната в Украйна: Изводите на Пекин за бъдещето

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес