Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин с послание преди БРИКС: Посети острова на последната битка между Китай и Тайван

24 октомври 2024, 11:23 часа • 532 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин посети остров срещу Тайван на 16 октомври, дни след учението "Joint Sword 2024B" на китайската армия (НОАК) в региона. Става въпрос за окръг Дуншан в провинция Фудзиен.

Още: Обкръжение: Китай започна военни учения около Тайван (ВИДЕО)

Историята

Дуншан е мястото на битката през 1953 г., в която Тайван (Република Китай) неуспешно се опитва да си върне острова от НОАК четири години след като Китайската комунистическа партия (ККП) създава Китайската народна република (днешен континентален Китай) и прогонва опонентите си "Гоминдан" от континента. Именно "Гоминдан" е в основата на създаването на самоуправляващата се демокрация Тайван - това е най-старата партия в Азия.

Горепосочената битка е последното подобно сражение между силите на Китайската народна република и Република Китай. Дуншан също така вече е бил място на учения на НОАК, включително десантни. 

Държавните китайски медии не уточняват дали Си е инспектирал военни съоръжения в Дуншан и не споменават никаква връзка с учението „Joint Sword“. Си Дзинпин посети мемориалната зала на бившия партиен секретар на ККП в окръга - Гу Уенчан. CCTV и други държавни медии отбелязаха, че президентът е споменавал Гу многократно в речите си и че Гу Уенчан е изиграл важна роля в защитата на Дуншан от силите на "Гоминдан". Това е първата инспекционна обиколка на Си във Фудзиен от 2021 г. насам, отбелязва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Снимка: Getty Images

В момента Си Дзинпин е на няколкодневно посещение в руския град Казан за срещата на върха на БРИКС.

Още: "Има зловещи намерения": Китай отправи нови критики към Тайван

Ученията на Китай край Тайван и американските кораби

Припомняме, че НОАК проведе учения с бойна стрелба близо до остров в Тайванския проток седмица след като завърши учението "Joint Sword 2024B" около Тайван. Администрацията за морска безопасност на Тайван обяви, че ученията ще се проведат във водите близо до остров Ниушан два дни след съвместното преминаване на американски и канадски военен кораб през Тайванския проток. Пекин осъди тези действия на САЩ и Канада.

Остров Ниушан, част от провинция Фудзиен, се намира на 165 км от Тайпе и на 80 км южно от тайванските острови Мацу. Той е най-близката точка в Китай до главния остров Тайван. Министерството на националната отбрана на Тайван заяви, че НОАК използва рутинното учение, за да упражнява възпираща сила.

Още: Байдън одобри над половин милиард долара военна помощ за Тайван

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес