Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин обяви кога ще е готов да говори със Зеленски

07 април 2023, 11:44 часа • 4150 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин изрази готовност да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък. Тя е в Китай заедно с френския президент Еманюел Макрон, който призова Пекин да "вразуми" Русия във връзка с войната в Украйна.

Си, който се опитва да представи Китай като потенциален посредник в конфликта, но е смятан от Запада за съюзник на Русия, заяви, че се надява Москва и Киев да проведат мирни преговори възможно най-скоро.

"Беше интересно да чуя, че президентът Си потвърди желанието си да разговаря" със Зеленски, каза Фон дер Лайен, цитирана от NBC. Китайският президент, по думите ѝ, е заявил, че разговорът може да се осъществи, когато "условията и времето са подходящи".

Си не спомена евентуален разговор със Зеленски в собствените си коментари след срещите с Макрон и с председателя на ЕК. Зеленски многократно отправя молби към Си Дзинпин да се срещне с него, включително след посещението на китайския лидер при руския президент Владимир Путин в Москва миналия месец.

ОЩЕ: Макрон притисна Си, но китайският лидер не каза нищо за справедлив мир

"Руската агресия в Украйна нанесе удар върху (международната) стабилност", каза Макрон на Си. "Знам, че мога да разчитам на Вас, за да върнете Русия към разума и всички да се върнат на масата за преговори".

Китай предлага мирен план за Украйна в 12 точки, но никъде в него не пише нищо за изтегляне на руските войски от незаконно окупираните територии. Руският диктатор Владимир Путин заяви, че този документ може да сложи край на конфликта, но това би станало в ущърб на Киев и по плановете на Москва.

Володимир Зеленски има друг план в 10 точки, за който смята, че ще доведе до справедлив мир. Той предвижда изтегляне на руските сили и ЕС го подкрепи, като добави, че и марионетните руски представители трябва да се оттеглят от украинска територия. Наскоро президентът на Украйна заяви, че още не е получил предложение за мир от Китай, нито покана за разговор със Си Дзинпин. Самият Зеленски покани китайския лидер.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес