Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще разгадае ли СЗО тайната на произхода на COVID-19?

18 март 2021, 23:52 часа • 4068 прочитания

Коронавирусът, причинил настоящата пандемия, се е прехвърлил върху хората преди повече от година, но как? Подложени на силен натиск от Пекин и Вашингтон, експертите на Световната здравна организация ще представят в доклада си само първоначални разкрития, пише в коментар Франс прес, цитирана от Труд.

Плод на сътрудничество между специалисти, упълномощени от СЗО, и китайски експерти, документът с техните заключения се очаква с нетърпение - вероятно в средата на седмицата. Получили от китайските власти разрешение да разследват въпроса на терен чак една година след началото на епидемията, международните експерти се върнаха оттам преди повече от месец и напрежението вече се усеща.

В очакване на окончателния доклад американски и китайски дипломати зачестиха с изявленията - едните настояха за повече прозрачност, другите уверяваха, че експертите на СЗО са успели да си свършат работата благодарение на научното съдействие от страна на Пекин. Дали обаче ще научим някога истината за произхода на COVID-19, убил над 2,6 милиона души, откакто бе открит за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан - мегаполис с 11 милиона жители в Централен Китай?

След близо едномесечен престой на терен, включително две седмици под карантина в хотел, десетината международни експерти, получили признание сред колегите си в различни сфери и упълномощени от СЗО, приключиха с разследването, без да направят окончателни изводи.

На 9 февруари, на многочасова пресконференция в Ухан, специалистите се ограничиха с представянето на най-вероятните според тях хипотези и отхвърлиха други. Тези неясноти породиха съмнения дали експертите са имали достъп до всички данни и обекти, както и дали мисията е била независима от властите в Пекин. Преди обаче специалистите да отпътуват за Китай, ръководството на СЗО отправи категорично послание: обикновено са нужни години, за да се установи точно произходът на дадена епидемия. 

Политиците и учените отмерват времето различно. Първите настояват за незабавни отговори с оглед на тревогите сред населението на страните си, но британският зоолог Питър Дашак, член на екипа, заяви с увереност на 10 март: "В близките години ще открием доста бързо, че разполагаме със значими данни за произхода на пандемията".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес