Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

19 април 2024, 10:19 часа • 6950 прочитания

Иран не планира незабавни ответни мерки срещу Израел, каза високопоставен ирански служител пред "Ройтерс" часове след експлозиите в Исфахан.

Иранските информационни агенции твърдят, че израелската страна стои зад удара, като се съобщава за три свалени дрона в западния град. Израел обаче не е поел отговорност за атаката.

Още: "Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Нападение отвътре

"Източникът на инцидента в чужбина не е потвърден. Не сме получавали данни за външно нападение и дискусията клони по-скоро към инфилтрация, отколкото към атака", каза иранският служител пред "Ройтерс" при условие на анонимност, пише The Times of Israel.

Иранската противовъздушна отбрана (ПВО) е била активирана в няколко района на страната "като предпазна мярка", твърди иранската информационна агенция IRNA. Добавя се още, че нямало мащабни удари вследствие на въздушна заплаха.

Още: Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Удар по иранска военна база?

Базираният в Лондон ирански новинарски канал Iran International публикува кадри, на които се вижда предполагаемия израелски удар с дрон по военна база близо до Исфахан. В непотвърдения видеозапис, публикуван в Twitter, се чуват сирени за въздушно нападение и експлозии.

Израел е ударил и по Сирия

Израел е нанесъл удар по сирийски системи за противовъздушна отбрана в Южна Сирия през нощта, съобщават държавните медии в страната. Официалната информационна агенция SANA, позовавайки се на военен източник, твърди, че ракетният удар в около 2:55 ч. е причинил "материални загуби". Няма обаче допълнителна информация какви са те.

Израелските сили, а и американските им партньори, често атакуват "прокси" силите на Иран в Близкия изток - "Хизбула" в Ливан, хутите в Йемен, проиранските милиции в Ирак и Сирия, които осъществяват нападения по Израел.

Още: Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Иран иска да възпре израелски удар по ядрените обекти

Иран вероятно полага координирани информационни усилия, за да възпре израелски удар, насочен към ядрените му съоръжения, и да увери местното население в способността си да защити тези съоръжения, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Всичко това е във връзка с мащабното иранско нападение по Израел от миналия уикенд, при което бяха изстреляни стотици дронове и ракети. Тази атака бе в отговор на удара по иранското консулство в сирийската столица Дамаск от 1 април, при която бяха убити 7 високопоставени членове на Иранската революционна гвардия, включително командирът Мохамед Реза Захеди - член на висшия съвет на "Хизбула".

Американските експерти цитират думите на командира на корпуса за ядрена сигурност и защита към Иранската революционна гвардия бригаден генерал Ахмад Хахталаб от 18 април, че Иран ще промени публично обявената си "ядрена доктрина и политика" в случай на израелски удар, насочен към ядрените му съоръжения: Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар.

На този фон - на 18 април лидерът на хутите Абдулмалик ал Хути заяви, че атаките на подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници срещу търговското корабоплаване се простират вече "от Червено море до Индийския океан".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес