Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шестима убити при нападение срещу унгарска енергийна компания в Пакистан

23 май 2023, 12:16 часа • 1678 прочитания

Шестима пакистански служители по сигурността са били убити при нощната обсада от десетки бойци на унгарска компания за проучване на нефт и газ, съобщи полицията.

В Пакистан се наблюдава нарастване на броя на бойците, откакто талибаните се върнаха на власт в съседен Афганистан през 2021 г., като нападенията са насочени предимно срещу силите за сигурност и чуждестранни интереси, обвинени в експлоатация.

Около 50 бойци са атакували обекта, собственост на MOL Group със седалище в Будапеща, около полунощ в окръг Хангу на провинция Хайбер Пахтунхва, съобщи за АФП началникът на окръжната полиция Асиф Бахадур.

"Те бяха въоръжени с леки и тежки оръжия и стреляха с минохвъргачки, като убиха шестима служители по сигурността на главния вход" на отдалечения обект близо до границата с Афганистан, каза Бахадур.

По думите му сред загиналите са четирима членове на паравоенните полицейски сили за подпомагане на граничната полиция и двама пакистански частни охранители на фирмата.

"Размяната на огън е продължила повече от час. Полицията принуди бойците да избягат", добави Бахадур.

Той обвини за нападението пакистанското вътрешно подразделение на талибанското движение - най-активната бойна групировка в региона - въпреки че не е поета отговорност.

Нур Вали Хан, полицейски служител от втори район, потвърди нападението и броя на загиналите.

Групата MOL управлява дъщерно дружество в Пакистан от 1999 г. насам и според нейния уебсайт в страната работят 400 души.

"Оценяваме информацията", заяви говорител на унгарското посолство в Исламабад, като добави, че не се планират дипломатически действия.

MOL Group не отговори веднага на молбата за коментар.

Бахадур заяви, че нападателите са дошли от близкия район Северен Вазиристан, който граничи с Афганистан и в миналото е бил кошер на войнственост.

По време на американското нахлуване в Афганистан след 11 септември районът е бил обект на тежки удари с безпилотни апарати и военна офанзива на Исламабад с цел прогонване на ислямистките бойци.

Пакистанските талибани - известни като Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) - са създадени през 2007 г. от бойци, отделили се от афганистанските талибани, за да насочат борбата си срещу Исламабад заради подкрепата на американската инвазия.

В понеделник официални лица съобщиха, че две празни девически училища в провинцията са били нападнати през нощта от бойци, като са разрушени девет класни стаи, но няма жертви. Нападението не е поето от никоя групировка.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес