Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шерпите спират да катерят Еверест до края на годината в памет на загинали колеги

22 април 2014, 15:10 часа • 19745 прочитания

Шерпите - непалски гидове, наемани от решените да изкачат Еверест, няма да се включат в изкачванията този сезон. Постъпката им е в памет на 13-те им колеги, които миналата седмица загинаха, погребани от лавина, предаде БГНЕС.

"Проведохме дълга среща и решихме да прекратим изкачванията тази година, за да почетем паметта на загиналите ни братя. Всички шерпи застават зад това решение. Някои водачи вече си тръгнаха, други ще го направят след седмица", каза Тулси Гурунг, планински водач в Хималаите. Неговият брат е един от изчезналите, след като лавина уби 13 шерпи, а трима останаха под снега.

"16 души загинаха в тази планина през първия ден от изкачването. Как да отидем пак", казва друг планински водач.

Шерпите заплашиха да прекратят изкачването на връх Еверест и дадоха ултиматум на правителството. Те настояха за по-голяма компенсация, реформа на застрахователните обезщетения и осигурителния фонд. Решението за отказ от работа през този сезон ще предопредели изхода от преговорите с правителството. Западните алпинисти напуснаха базовия лагер и заминаха за столицата Катманду днес, за да търсят решение на проблема.

"Те решиха, че обезщетението не е единственият проблем. Решиха да затворят Еверест тази година в памет на загиналите", каза Ед Марцек, планинар от САЩ.

Шерпите печелят между 3000 и 6000 долара на сезон, но покритието на застраховката им почти винаги не е адекватно в случай на инцидент. Повече от 300 души, повечето от които местни водачи, са загинали на 8848-метровия връх от първото изкачване на Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей през 1953 г.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес