Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Севернокорейските спецлужби са наели бивши агенти на КГБ

25 август 2017, 19:21 часа • 3626 прочитания

Севернокорейските спецлужби са наели бивши агенти на съветския Комитет за държавна сигурност (КГБ), които да се грижат за сигурността на Ким Чен Ун. Това съобщава японският в. „Асахи“, позовавайки се на свои източници, според които властите в Пхенян се опасяват, че Ким може да стане жертва на покушение от САЩ или Южна Корея.

Според изданието през февруари КНДР е поканила десетима бивши служители на контратерористичното подразделение на КГБ, които да помогнат за личната охрана на върховния лидер. Пхенян се е интересувал в частност от опита на съветските агенти в прогнозирането на терористични нападения и реакцията при атака на терористи, предаде БГНЕС.

Източник на вестника посочва, че в Пхенян се притесняват от възможно нападение срещу Ким Чен Ун, в което да бъдат използвано ново американско въоръжение. Най-голяма тревога в Пхенян будят плановете за разполагане в Южна Корея на ескадрила от бойни дронове „Gray Eagle“.

През май тази година от севернокорейското министерство за държавна сигурност обвиниха американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) и южнокорейската Национална разузнавателна служба (НРС) в опит за организирането на терористичен акт срещу ръководството на страната. Според Пхенян за това говори изпращането в КНДР на специална група, която е трябвало да извърши покушението с помощта на биохимични субстанции.

Ситуацията на територията на Корейския полуостров продължава да се обтяга, след като стана ясно, че в понеделник в региона започват съвместни американски и южнокорейски военни учения. Според КНДР тези действия са враждебни и засилват напрежението на полуострова.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес