Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея заплаши НАТО с "трагични последици"

07 октомври 2024, 17:49 часа • 1068 прочитания

Северна Корея отхвърли критиките на НАТО за сътрудничеството си с Русия и заплаши Алианса с „трагични последици".

Външното министерство в Пхенян направи изявление на 6 октомври, след като миналата седмица НАТО обвини Северна Корея и Иран, че „подхранват“ войната срещу Украйна, предоставяйки на Русия ракети, снаряди и дронове.

Още: Северна Корея пусна туристическа реклама с рускини по бикини (ВИДЕО)

Пхенян: НАТО се меси в суверенитета на държавите

„В неотдавнашното си изявление НАТО изпусна поредица от изключително необосновани коментари, че осъжда (...) независимите отношения на сътрудничество между суверенни държави, включително КНДР“, се казва в изявлението.

„Ако НАТО продължи да се опитва с всички сили да посяга на достойнството, суверенитета, сигурността и интересите на КНДР (...) НАТО, сляпо следваща САЩ, ще бъде държана изцяло отговорна за трагичните последици, които ще бъдат предизвикани от това“, добавят от Пхенян, цитирани от Kyiv Independent.

Снимка: Kremlin.ru

Още: Украйна уби шестима офицери на Ким Чен Ун, дошли да помагат на Путин

Снаряди и ракети от Ким за Путин - неоспорими доказателства

Северна Корея започна да доставя на Русия артилерийски снаряди вероятно още в средата на 2022 г., за да ѝ помогне да поддържа офанзивата си в Украйна. По-обширни доставки на боеприпаси бяха потвърдени от американското и южнокорейското разузнаване през октомври 2023 г. след срещата между руския диктатор Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Доставките на артилерийски снаряди бяха последвани от балистични ракети.

Още: Нови данни за снарядите от Ким за Путин: Колко са за последните 6 месеца?

Въпреки че увеличава вътрешното си производство, Русия все още няма капацитет да поддържа нужните количества за войната сама. Доставките от Северна Корея помагат за преодоляване на периода, докато руските заводи се подготвят.

Половината от всички артилерийски снаряди, използвани от Русия в Украйна, се доставят от Северна Корея, съобщи The Times на 4 октомври, позовавайки се на източници от западното разузнаване. Двете страни подписаха и договор за взаимна отбрана по време на посещението на Путин в Пхенян по-рано тази година.

Още: Доклад: Половината севернокорейски ракети, изстреляни по Украйна, са се взривили във въздуха

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес