Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея ускорява изпитанията на балистични ракети

29 януари 2024, 06:10 часа • 1247 прочитания

Президентът на Северна Корея Ким Чен Ун е наблюдавал тестовото изстрелване на нова стратегическа крилата ракета от подводница, съобщиха държавните медии на 29 януари, предаде БГНЕС.

Ръководил е лично изстрелването

Двете ракети Pulhwasal-3-31 "полетяха в небето над Източно море... за да ударят островна цел" в неделя, съобщи държавната информационна агенция KCNA, като добави, че Ким Чен Ун е "ръководил лично" изстрелването. Pulhwasal-3-31 е стратегическа крилата ракета от ново поколение, която Пхенян заяви, че е тествал за първи път едва в сряда, изстрелвайки няколко ракети към Жълто море.

Неделният тест от подводницата "не е оказал влияние върху сигурността на съседна държава и няма нищо общо с регионалната ситуация", продължава докладът, като добавя, че Ким е "изразил голямо задоволство" от изстрелването.

Южнокорейските военни заявиха в неделя, че са засекли крилати ракети, изстреляни в близост до водите около северния район Синпо.

Северна Корея ускори изпитанията на оръжия

През 2024 година Пхенян ускори изпитанията на оръжия, включително изпитания на така наречената "подводна система за ядрено оръжие" и хиперзвукова балистична ракета с твърдо гориво. За разлика от балистичните им аналози, изпитанията на крилати ракети не са забранени съгласно действащите санкции на ООН срещу Пхенян.

През последните месеци се наблюдава рязко влошаване на връзките между двете Кореи, като и двете страни се отказаха от ключови споразумения за намаляване на напрежението, засилиха охраната на границата и проведоха учения с бойни стрелби по границата.

Още: Северна Корея изстреля още няколко крилати ракети

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес