Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея изстреля неидентифицирана балистична ракета

14 март 2023, 05:33 часа • 2764 прочитания

Северна Корея е изстреляла балистична ракета, съобщиха военните от Сеул. Това е второто изстрелване на Пхенян в рамките на няколко дни, докато Южна Корея и САЩ провеждат най-големите си съвместни военни учения от пет години насам, предаде АФП.

"Северна Корея изстреля неидентифицирана балистична ракета към Източно море", се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете, като се има предвид Японско море.

Вашингтон и Сеул увеличиха сътрудничеството си в областта на отбраната пред лицето на нарастващите военни и ядрени заплахи от страна на Севера, който през последните месеци проведе серия от все по-провокативни забранени оръжейни изпитания.

Изстрелването се случва само няколко дни, след като Пхенян изстреля две "стратегически ракети" от подводница в очевиден протест срещу ученията на САЩ и Южна Корея.

Ученията, известни като "Щит на свободата", започнаха в понеделник и ще продължат 10 дни като част от усилията на съюзниците да противодействат на нарастващите заплахи от страна на Северна Корея.

Ученията "Щит на свободата" се фокусират върху "променящата се среда за сигурност" поради удвоената агресия на Северна Корея, заявиха съюзниците.

Те ще включват "военни процедури за отблъскване на потенциални севернокорейски атаки и провеждане на кампания за стабилизиране на Севера", заявиха южнокорейските военни.

Тя подчерта, че учението е "отбранително, основано на комбиниран оперативен план".

Северна Корея обаче разглежда всички подобни учения като репетиции за инвазия и многократно е предупреждавала, че ще предприеме "съкрушителни" действия в отговор, пише БГНЕС. 

ОЩЕ: Северна Корея изстреля балистична ракета преди ученията на САЩ и Южна Корея

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес