Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Алмати (ВИДЕО)

05 януари 2022, 11:43 часа • 2832 прочитания

Полицията в най-големия град в Казахстан – Алмати, използва шокови гранати срещу повече от 1 000 протестиращи, които атакуваха сградата на местната администрация, съобщи АФП.

Протестиращите се бяха събрали на площад в близост до сградата след нощ на безпрецедентни безредици в централноазиатската държава, които последваха повишаването на цените на енергията.

В крайна сметка протестиращите успяха да проникнат в сградата на кметството, която, според очевидци, е обвита в гъсти облаци дим.

По информация на „Спутник Казахстан” протестиращите са около 3 000 души. Полицейските служители отстъпват към старата резиденция, която се намира на около 50 м от кметството. Нападателите са пребили няколко служители на реда и са им отнели щитовете и каските.

По-рано бе съобщено, че в града са подновени протестните акции. Много от участниците в тях са въоръжени с палки и влизат в сблъсъци с органите на реда.

Комендатурата на Алмати призова жителите на града да не напускат домовете си, ако не е необходимо, а шофьорите да заобикалят някои от кварталите и централната част на града.

Отбелязва се, че тези мерки са продиктувани от грижа за личната безопасност на гражданите.

До момента 190 души са потърсили лекарска помощ в болничните заведения в Алмати, съобщиха от пресслужбата на управлението по обществено здраве в мегаполиса.

„190 души са се обърнали към лечебни заведения, от които 150 със спешна помощ и 40 самостоятелно. 40 души са хоспитализирани, включително седем ранени в реанимация, четирима от които са полицаи", се казва в съобщението.

Сред пострадалите има 137 полицаи и 53 цивилни лица.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес