Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитска Арабия с много тежко поражение в Йемен, пленени са висши офицери

30 септември 2019, 18:00 часа • 6365 прочитания

Мащабна операция на границата със Саудитска Арабия са извършили йеменските хути. В нея са заловили и няколко високопоставени военни офицери на кралството, според Ал Масира.

По информация на Яхва Сарие, военен говорител на хутите, три саудитски бригади са попаднали в ръцете на йеменското бунтовническо движение близо до саудитския град Найран.

Според Ройтерс говорителят заявил, че йеменската група е заловила хиляди вражески военни на границата между двете държави, както и стотици военни машини. Той добави, че това е най-голямата офанзива, която някога са правили хутите.

Той отбелязва, че офанзивата е продължила няколко месеца и е нанесла драматични загуби - както по отношение на военна техника, така и по отношение на личния състав - на врага, се казва още в съобщение на медийното бюро на йеменските хути.

От своя страна от Саудитска Арабия не потвърдиха нито отрекоха твърденията на бунтовниците в Йемен - страна, ударена през последните години от бомбардировъчната кампания на коалицията, ръководена от Рияд.

Въпреки че регионът на Найран принадлежи към арабското кралство, голяма част от населението му е от йеменски произход и обитава района от стотици години.

Докладът идва две седмици, след като две рафинерии в Саудитска Арабия бяха атакувани от множество дронове в офанзива, претендирана за извършена от хутите, но приписана на Иран от САЩ и няколко западни страни - без да се представят доказателства за това твърдение.

 Някои западни медии съобщават, че Риад бил се съгласил на примирие вчера, но от йеменската група опровергаха тези съобщения.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес