Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитска Арабия няма да намалява производството си на петрол

18 февруари 2016, 20:17 часа • 2538 прочитания

"Саудитска Арабия не е готова да ограничи производството си на петрол", заяви външният министър на кралството Адел ал-Джубеир.

Само преди дни Рияд се споразумя с друг основен износител – Русия – за замразяване на производството на петрол на януарските му стойности, с цел да се ограничи пренасищането на пазара и овладее спада в цената на суровината. За тази цел обаче и другите големи производители трябва да се съгласят на мярката.

Венецуела, Катар и Кувейт изразиха готовността си за такива мерки, но думите на Джубеир показват, че това може и да не се случи веднага.

„Петролният въпрос ще бъде решен от търсенето, предлагането и пазарните механизми. Кралството ще защити своя дял от пазара”, заяви Джубеир в интервю за AFP.

„Ако други производители искат да ограничат или се съгласят да замразят настоящата продукция, с цел да повлияят на пазара, то Саудитска Арабия не е готова на това”, допълни той.

Цените на петрола паднаха със 70% от нивата им в средата на 2014 година, пише още БГНЕС.

Регионалният съперник на Венецуела, Иран, също се съгласи на мерки за вдигане на цените, макар Техеран да не желае да намалява производството си.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес