Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитска Арабия и ОАЕ ще говорят с Русия по въпроса с иранския петрол

18 май 2018, 08:51 часа • 1724 прочитания

Министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех и министърът на енергетиката и промишлеността на ОАЕ Сухейл ал-Мазрауи планират да обсъдят със своите руски колеги на Международния икономически форум в Петербург доставките на петрол след излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, предаде БГНЕС.

"Министрите на двете страни изразиха безпокойство от несигурността на пазара, предизвикана от неотдавнашните геополитически събития, въпреки голямото предлагане. Те се споразумяха да продължат консултациите и да следят пазара на нефт. В същото време те обещаха да говорят и с други производители в рамките на установените механизми, както и с основните потребители за осигуряване на стабилност на пазара", се казва в съобщение на сайта на министерството на енергетиката на ОАЕ.

Министрите се съгласиха да проведат среща с руския министър на енергетиката Александър Новак в Санкт Петербург следващата седмица в рамките на Петербургския международен икономически форум, за да продължат консултациите.

На 8 май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му излиза от ядреното споразумение с Иран и ще прекрати спрените санкции срещу Техеран по споразумението. По време на действието на санкциите между 2012 и 2015 година повече от половината петрол на Иран влезе в рамките на ограниченията. Ден след заявлението на Тръмп саудитският министър на енергетиката Халед ал Фалех заяви, че неговата държава е готова да допълни недостигащия нефт на пазара при въвеждане на санкции срещу Техеран. Той отбеляза, че се консултира по този въпрос с Русия и САЩ.

Настоящият експорт на петрол на Иран се оценява от Международната агенция за енергетика на 2,4 млн. барела за денонощие. Заради санкциите той може да падне наполовина. Според агенцията за енергетика само четири държави, членове на споразумението ОПЕК+ /Саудитска Арабия, Русия, Кувейт и ОАЕ/ могат в кратки срокове да увеличат добива, така че да покрият недостигащия ирански нефт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес