Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ върви към нов закон, насочен срещу Пекин и в защита на малцинство в Китай

04 декември 2019, 07:55 часа • 1684 прочитания

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за противодействие на това, което нарича "произволно задържане, изтезания и тормоз" на мюсюлманите уйгури в Китай, съобщи АФП.

Законопроектът призовава за "целенасочени санкции" спрямо членовете на китайското правителство - и посочва конкретно секретаря на Комунистическата партия в автономния регион Синдзян, уточнява БГНЕС.

Преди да стане закон, законопроектът трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от президента Тръмп.

Китайското външно министерство реагира остро, като нарече законопроекта "злонамерен".

Приемането на документа идва дни след като Доналд Тръмп подписа законопроект, който подкрепя продемократичните протестиращи в Хонконг, на което Пекин отново реагира остро.

Законопроектът за уйгурите беше приет с 407 гласа „за“ срещу само един против от Камарата на представителите във вторник вечерта. Републиканецът Томас Маси от Кентъки гласува срещу законопроекта, както и срещу другия за Хонконг.

Целта на законопроекта е "да отправи поглед към грубите нарушения на общопризнатите права на човека, включително масовото интерниране на над 1 000 000 уйгури". Освен това документът обвинява Китай в „систематична дискриминация“ срещу уйгурите, като "им отказва редица граждански и политически права, включително свободите на изразяване, религия, движение и справедлив процес".

Законопроектът описва някои от политиките, за които се твърди, че са проведени от Китай срещу мюсюлманите в Синдзян.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес