Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ ще строят летище за бомбардировачи B-52 в Ирак

07 януари 2020, 14:54 часа • 2373 прочитания

САЩ продължават да игнорират исканията на иракските власти за изтегляне на чуждестранни войски от страната и възнамеряват да изградят летище за стратегическите бомбардировачи B-52 „Stratofortress“ на запад от Багдад. Това съобщи Ал Сумария, позовавайки се на източници в местните сили за сигурност, цитирана от ТАСС.

Според информацията гигантското съоръжение, което ще отговаря на "световните стандарти", е планирано да бъде създадено на базата на сегашната въздушна база „Айн ал Асад“, в която са разположени американски войски. Тя се намира в района на Ел Багдади в околностите на Хит в западната провинция Анбар.

"Американските сили разшириха летищната инфраструктура за изграждане на писта за В-52", казаха източници. По-конкретно, територията, определена за строителството, е оградена и са взети „предпазни мерки“ за подготовка за започване на работа, която, както се твърди, трябва да започне в най-близко бъдеще.

Съветът на представителите на Ирак (парламентът) на спешно заседание прие резолюция на 5 януари, в която задължава правителството да прекрати военното присъствие на чужди сили в републиката и работата си в рамките на споразумението за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция. Документът беше одобрен с кворум, но при липса на сунитски и кюрдски фракции.

На следващия ден въоръжените сили на Ирак заявиха, че в рамките на подготовката на механизъм за изтегляне на чужди войски от нейната територия движението на техните сухопътни и въздушни сили е ограничено. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли всички искания на Багдад, заплашвайки го с „безпрецедентни санкции“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес