Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ считат, че Иран използва темата с урана, за да изнудва

06 ноември 2019, 08:22 часа • 936 прочитания

Съединените щати обвиниха Иран в "ядрено изнудване" и обещаха да не се поддават на натиск, след като Техеран заяви, че ще възобнови обогатяването на уран в ключовия завод Фордо, предаде БГНЕС.

"Иран няма основателна причина да разшири програмата си за обогатяване на уран в съоръжението Фордо или другаде. Това е явен опит за ядрено изнудване, който само ще задълбочи политическата и икономическата му изолация", заяви говорител на Държавния департамент.

"Ние ще продължим да оказваме максимален натиск върху режима, докато той не изостави дестабилизиращото си поведение", се казва още в съобщението, предаде АФП.

Иранският президент Хасан Рухани заяви, че Иран ще възобнови обогатяването на уран в завода в близост до шиитския свещен град Кум, което беше спряно съгласно ядрено споразумение през 2015 година със САЩ и пет други страни (СВПД). Това беше последното действие на Иран да търси осезаеми ползи от сделката, от която САЩ се оттеглиха, след като президентът Доналд Тръмп наложи обширни санкции, насочени към намаляване на регионалната роля на Техеран.

Държавният департамент заяви, че ще чака проверка от Международната агенция за атомна енергия - ядрената служба на ООН, която засили проверките си съгласно споразумението от 2015 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес