Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Русия не е намалила силите си в Сирия

19 май 2016, 14:06 часа • 2434 прочитания

Военната мощ на Русия в Сирия не се е променила след обявеното от Владимир Путин изтегляне през март от разкъсваната от война страна. Това обявиха от Пентагона.

„Техните възможности са до голяма степен същите или почти идентични.Те продължават да имат въздушни сили там, както и сухопътни сили и артилерия. Русия има също и части от Спецназ, които са в помощ на сирийския режим“, допълни военният говорител полковник Стив Уорън.

Путин изненада Запада през март, когато нареди „основната част“ от неговите сили да се изтеглят от Сирия, където Москва подпомага сирийския президент Башар Асад срещу бунтовническите сили.

Уорън заяви, че руските сили са установили оперативна база в Палмира, чиито древни останки бяха унищожени в голяма степен от джихадистите от „Ислямска държава“ през 10-те месеца, в които те държаха града. „Твърде рано е да се каже дали ще е дългосрочно или краткосрочно начинание“, каза Уорън по повод военната база на Русия в Палмира.

Уорън допълни също, че руските сили са започнали да атакуват по-активна бойците на „Ислямска държава“ отколкото по-рано, когато предимно атакуваха бунтовнически сили, сражаващи се с частите на Башар Асад.

Автор: Руслан Трад

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес