Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ призова ЕС да обяви "Хизбула" изцяло за терористична организация

26 октомври 2017, 08:22 часа • 1067 прочитания

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие резолюция с призив ЕС да признае шиитската ливанска групировка "Хизбула" за терористична организация и да засили санкциите срещу нея. Резолюцията беше приета с пълно мнозинство, предаде БГНЕС. Резолюциите на двете камари в Конгреса на САЩ носят препоръчителен характер.

Според текста на резолюцията, Камарата на представителите "призовава ЕС да признае "Хизбула" за терористична организация в цялостния ѝ вид и да засили натиска върху тази групировка. Конгресмените предлагат да се издават заповеди за арест срещу членове и активни привърженици на групировката, да се задържат всичките ѝ активи в Европа и да се забрани събирането на средства в подкрепа на "Хизбула".

Още през 2013 година министрите на външните работи на страните от ЕС постигнаха съгласие военното крило на "Хизбула" да бъде включено в списъка с терористични организации. Основание за това стана терористичния акт в Бургас на 18 юли 2012 година. Тогава в резултат на взрив в автобус с израелски туристи на международното летище "Сарафово" в Бургас загинаха 7 души. Все още не може да стартира делото за атентата по същество, а държавното ни обвинение заяви в края на септември тази година, че няма данни за участие на "Хизбула" в атентата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес