Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ искат обяснение от Турция за заканите за затваряне на "Инджирлик"

17 декември 2019, 09:12 часа • 4594 прочитания

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че ще поиска обяснение от Турция на заплахите да бъдат затворени двете военни бази, които САЩ и други страни от НАТО използват, пише АФП.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза в неделя, че ако САЩ наложи санкции на страната му, той може да разпореди затварянето на стратегическите бази "Инджирлик" и "Кюреджик" в близост до границата със Сирия.

САЩ използват активно "Инджирлик" за операции от въздуха, включително срещу терористите от "Ислямска държава". В "Кюреджик" има голяма радарна станция на НАТО, припомня БГНЕС.

"Турция е суверенна държава и има право да приема или да не приема бази на НАТО с чуждестранни войници в тях на своя територия, но трябва да разберем дали е сериозна в това свое намерение", каза Еспър. "Ако е сериозна, това се превръща във въпрос за целия Алианс", допълни американския министър на отбраната.

Еспер каза още, че е разочарован от посоката, в която е поела Турция - отдалечаване от НАТО и сближаване с Русия.

Турция е заплашена от американски санкции заради решението да купят руски зенитни комплекси С-400, въпреки съпротивата на американците. Напрежението се повиши и от военната операция на Турция в Североизточна Сирия, насочена срещу кюрдите, които воюваха за САЩ срещу "Ислямска държава".

Сенатът на САЩ миналата седмица прие законопроект, подкрепен и от двете партии, който предвижда сериозни санкции за Турция и лидерите ѝ заради военната операция и купуването на руските ракети.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес