Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и Великобритания са поразили общо 91 цели в Йемен

23 януари 2024, 21:32 часа • 2887 прочитания

Досега САЩ и Обединеното кралство са нанесли удари по 91 обекта, принадлежащи на подкрепяните от Иран хути в Йемен, които извършват нападения срещу кораби, пътуващи от Червено море към Израел, под претекст за подкрепа на Газа.

Още: Евросъюзът одобри военна мисия в Червено море

От 2014 г. насам хутите контролират столицата Сана, както и стратегическия пристанищен град Худейда и други райони по крайбрежието на Червено море в Йемен. През последните няколко месеца те заплашват да атакуват и конфискуват търговски кораби, свързани с израелски компании, като се позовават на отговора им на израелските атаки срещу Газа. Съобщава се, че от 19 ноември 2023 г. насам хутите са извършили ракетни и безпилотни нападения срещу 33 кораба в Червено море.

Предисторията

Силите на САЩ, посочвайки, че също са били обект на тези атаки от страна на хутите, на няколко пъти обявиха, че успешно са прихванали техните ракети и дронове камикадзе. На 18 декември САЩ обявиха създаването на многонационална "морска оперативна група", наречена "Операция Guardian of Welfare", с участието на група държави, като се позоваха на заплахата за сигурността на световната морска търговия, която представляват силите на хутите. 

Още: Валдис Домбровскис: Има риск от скок на цените в ЕС заради с атаките на хусите в Червено море

На 11 януари Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации прие резолюция, представена от Съединените щати и Япония, в която се настоява за незабавно прекратяване на нападенията на хутите в Червено море. Приблизително 12 % от световната търговия се осъществява през Суецкия канал, който свързва Средиземно море с Червено море и осигурява най-краткия път между Европа и Азия.

На 11 януари САЩ и Обединеното кралство, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, обявиха първоначалните си нападения срещу хутите. Вашингтон и Лондон заявиха, че при атаките са поразени осем цели, които обхващат Сана, както и градовете Сада, Худейда, Таиз и Хаджа в Йемен.

Военният говорител на хутите Яхия Сари заяви, че при нападенията на 11 януари от страна на САЩ и Обединеното кралство са били поразени 73 цели, и съобщи, че петима членове на хутите са били убити, а други шестима са били ранени.

Още: Хутите нападнаха американски кораб, пак заплашиха САЩ и Великобритания

Силите на САЩ обявиха, че са започнали атаки по балистични ракети, подготвящи се за нападение в Червено море на 17-18 януари, но не бяха предоставени допълнителни подробности. В изявление за X Сари заяви, че военни самолети на САЩ и Обединеното кралство са нанесли удари по градовете Сана, Худейда, Таиз и Ал-Байда на 23 януари. Говорителят добави, че са били извършени общо 18 въздушни удара, като 12 от тях са били насочени към Сана и предградията ѝ, три - към Худейда, два - към Таиз, и един - към ал-Байда.

В съвместно изявление, публикувано от министерството на отбраната на Обединеното кралство, се посочва, че сили от САЩ и Обединеното кралство, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, са нанесли удари по осем обекта на хутите. В съвместното изявление се посочва, че въздушните удари са имали за цел да премахнат заплахата, която хутите представляват за търговските кораби и съответно за световната търговия.

Още: Лондон: Ударите ни по хутите са самозащита

"Военните сили на Съединените щати и Обединеното кралство, по указание на съответните им правителства и с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, извършиха допълнителен кръг от пропорционални и необходими удари по осем цели на хутите в Йемен в отговор на продължаващите нападения на хутите срещу международното и търговското корабоплаване, както и срещу военни кораби, преминаващи през Червено море", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Отбелязва се също така, че при нападенията си в Йемен САЩ и Обединеното кралство са се насочили предимно към инфраструктурата и боеприпасите на хутите, а не към техни служители.

Реакции на Саудитска Арабия и ОАЕ

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които подкрепят йеменското правителство срещу хутите от 2015 г. насам, обявиха, че не подкрепят ескалацията на напрежението след първоначалните нападения от страна на САЩ и Обединеното кралство.

В изявление от 12 януари министерството на външните работи на Саудитска Арабия заяви: "Следим отблизо военните операции, провеждани в Червено море, и въздушните удари по точки в Йемен с голяма загриженост".

Още: САЩ и Великобритания удариха отново хутите

По подобен начин министерството на външните работи на ОАЕ заяви същия ден, че има опасения относно последиците от атаките в Червено море и пролива Баб ал-Мандаб.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес