Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и Южна Корея започнаха военно учение, Пхенян ги обвини в инвазия

19 август 2024, 07:25 часа • 854 прочитания

САЩ и южнокорейските войски започнаха широкомащабно учение в понеделник, насочено към укрепване на техните комбинирани отбранителни способности срещу въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея, която отново обвини съюзниците в практикуване на инвазия. Новината съобщава The Associated Press.

Годишното лятно учение идва на фона на повишено напрежение на Корейския полуостров, тъй като темпото както на демонстрациите на оръжия на Северна Корея, така и на комбинираните военни учения на САЩ и Южна Корея се засилиха в цикъл на око за око.

Северна Корея не е доволна

Учението започна часове след като външното министерство на Северна Корея излезе с изявление, в което повтори твърдението на Севера, че подобни учения са "провокативни военни учения за агресия". В него се казва, че ядрените амбиции на Севера са оправдани, като се добавя, че е от решаващо значение "постоянно да се поддържа балансът на силите за предотвратяване на война чрез натрупване на най-голямото възпиране". ОЩЕ: Огромна бройка: Пхенян разположи 250 ракетни установки за ядрено оръжие срещу Южна Корея (ВИДЕО и СНИМКИ)

Целта на учението

САЩ и южнокорейските военни не реагираха веднага на изявлението на севернокорейското външно министерство, но коментираха неговите цели.

Съединените щати и Южна Корея описаха съвместните си учения като отбранителни по природа. Те разширяват и надграждат обучението си през последните години, за да се справят с развиващите се заплахи от Севера. ОЩЕ: Южна Корея: Сътрудничеството ни със САЩ се превръща в ядрен съюз

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес