Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самоубийствена атака уби 60 души във военен лагер в Йемен

29 август 2016, 12:58 часа • 1525 прочитания

Атака с кола-бомба в тренировъчен лагер на йеменската армия в крайбрежния град Аден, погуби най-малко 60 души. За това съобщиха местни медицински източници.

Колата-бомба е била задвижвана от самоубиец-атентатор, който е забил колата в лагера. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението през своята агенция „Амак“. Въпреки че групировката няма силно присъствие в страната, през последната година нейни бойци опитват да придобият по-голяма видимост.

Крайбрежният град Аден е вторият по големина град в Йемен и база на йеменската армия. През последните две години градът е разтърсван периодично от атентати и сблъсъци. Атаките в Аден най-често са извършвани от "Ал Кайда" или "Ислямска държава", които се възползват от хаоса на гражданската война в Йемен, за да завземат нови територии в южните и югоизточните райони.

Атакуваният лагер е предоставял обучение за новобранци за армията. Йеменските сили обучиха нови служители по сигурността, за да могат да се справят с пробойните в сигурността в Южен Йемен.

По-рано този месец, йеменската армия, подкрепена от саудитската коалиция, влезе в Зинджибар, главният град на провинция Абиян. Войската си върна и други градове в провинцията, но Ал Кайда отвърна с ожесточена съпротива в ключовата крепост Ал Махфид.

Арабската коалиция, формирана от Саудитска Арабия, подкрепя правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади, което се сражава срещу подкрепените от Иран бунтовници, завзели столицата Сана. Коалицията предоставя и подкрепа срещу "Ал Кайда" и "Ислямска държава", но често е обвинявана в нанасяне на удари по цивилни зони, довели до ръст на цивилните жертви.

Повече от 6600 души, предимно цивилни, са загинали в Йемен от март 2015 насам, като 80% от населението се нуждае от спешна хуманитарна помощ по данни на ООН.

Автор: Руслан Трад

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес