Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самоубийствен атентат в Афганистан: Има убити и ранени

21 март 2024, 12:05 часа • 1737 прочитания

При самоубийствен атентат днес (21.03) в афганистанския град Кандахар загинаха трима души, а ранените са 12, казват местните власти. Все още не е поета отговорност. От началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан на 11 март се съобщава за множество експлозии.

Столицата на Афганистан е Кабул, но върховният лидер Хайбатула Ахундзада живее в град Кандахар - от десетилетия крепост на талибанското движение.

Още: Седем доживотни присъди грозят сирийката, обвинена за атентат в Истанбул (ВИДЕО)

Хората чакали заплатите си

Експлозията около 8:00 сутринта е насочена към група хора, чакащи пред клона на New Kabul Bank в централния град Кандахар. „Обикновено нашите сънародници се събират там, за да получат заплатите си“, казва Инамула Самангани, директор по информация и култура на провинция Кандахар пред АФП, добавяйки, че „жертвите са цивилни“. Талибаните са обградили района извън банката и не допускат журналисти до мястото, съобщава NDTV.

Болниците не отговарят на исканията за информация, казвайки, че им е казано да не говорят с медиите. Самангани казва, че „ситуацията е под контрол“ в една от градските болници, където са транспортирани ранени, отричайки нуждата от кръводаряване да е спешна, както беше разпространено в социалните медии. „Няма такъв проблем и ранените не са в тежко състояние, те са с повърхностни наранявания“, казва той в съобщение до журналисти.

Броят на бомбените взривове и самоубийствените атаки в Афганистан значително намалява, откакто талибаните прекратяват бунта си, след като завземат властта през август 2021г., сваляйки подкрепяното от САЩ правителство. Въпреки това редица въоръжени групировки, включително регионалното подразделение на групировката „Ислямска държава“, остават заплаха.

Още: "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносните атаки в Пакистан (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес